Snart dags att välja webbläsare

Någon gång i mars är det dags för alla användare av Internet Explorer att välja standardwebbläsare. Detta enligt ett beslut från EU.

Snart är det dags för alla Windows 7 användare att välja vilken webbläsare man vill ha som standard.

Historien bakom

Ni kanske kommer ihåg att Microsoft har stått under undersökning av EU när det gäller deras dominans av deras webbläsare Internet Explorer.

Internet Explorer har varit en del av operativsystemet Windows sen 1995 och det är många konkurrenter som har klagat att detta försvårar för konkurrenterna och att detta ger fördelar till Microsoft.

2009 undersökte EU saken och man kunde konstatera att genom att Internet Explorer är så djupt integrerat med Windows get detta ett försprång till konkurrenterna.

Följande går att läsa på Windows IE8 blogg:

”I december 2009 träffade Europeiska Kommissionen och Microsoft en överenskommelse kring ett antal konkurrensrättsliga frågor som vi har förhandlat om under en längre tid. Microsoft ingick då en juridiskt bindande överenskommelse som innebär att alla PC-tillverkare och PC-användare ska ha fortsatta möjligheter att välja vilken webbläsare som helst på datorer med Windows, kunna välja vilken webbläsare som helst som standard samt kunna stänga på och av Internet Explorer.

Microsoft och Europeiska Kommissionen kom även överens om att Windows Update ska användas som kanal för att förse den berörda målgruppen med webbläsarvalet, som presenteras i form av en lista med olika webbläsare, länkar till mer information och installation. Design och utförande av webbläsarvalet har utarbetats i linje med överenskommelsen med kommissionen. Användare som får upp valfönstret på sin PC kan välja webbläsare eller behålla den de redan har, helt enligt egna önskemål.”

Hur väljer man?

I mars kommer det att komma en obligatorisk uppdatering till alla med Windows XP, Vista och Windows 7 och med den uppdateringen är det sagt att vi ska få upp en valsida där det kommer att ingå 12st webbläsare varav de 5 största webbläsarna visas först.

  • Internet Explorer
  • Firefox
  • Safari
  • Google Chrome
  • Opera

Dessa 5 webbläsare kommer att visas i slumpmässig ordning så att ingen webbläsare får någon fördel och det är bara de som använder Internet Explorer sen tidigare som får välja.

Välja Webbläsare

Det är EU-kommissionen som väljer hur valrutan ser ut och vilka webbläsare som ska ingår. Detta ska enligt Stephanie Smitt Lindberg på Microsoft ske en gång i halvåret.

Uppdateringen kommer bara att gälla i 32 europeiska länder varav Sverige är ett av dem.

Fler som skrivit om detta: IDG, Teknikbrunnen

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.