Vad är min IP Adress?

Så här gör du för att ta reda på vad du har för IP-adress, både på ditt hemmanätverk (intern) och på internet (extern).

Vad är min IP Adress? Hur hittar jag min IP? Jo. Man skiljer på intern och extern IP-adress.

Din dator har en IP adress som den använder för att prata med andra datorer och enheter på ditt hemmanätverk. Detta är din interna IP-adress. Det är även denna adress som datorn använder när den ska prata med din router för att komma ut på internet.

Idag har man vanligtvis flera datorer i ett hushåll som delar på en internetuppkoppling. Då används en router för att kunna dela på IP adressen på internet och routern har koll på vilken IP-adress varje dator har innanför routern. Routern i sin tur har en extern IP-adress.

Alla datorer och enheter måste ha en egen adress precis som varje hus måste ha en egen gatuadress så att man vet var paket ska skickas. I datorvärlden skickas all data med paket och för att komma fram till rätt dator används IP-adressen.

Ibland behöver man vet vad man har för adress och då kan det vara bra att veta hur man tar reda på det på enklast sätt.

Så här gör du för att ta reda både din externa och interna adress:

Metod 1 – Extern IP adress

1. Gå in på hemsidan WhatIsMyIP?

2. Du får nu upp vilken IP adress som du har på internet, din externa IP-adress. Med anledning till det jag förklarade ovan kommer alla datorer i ett hushåll, som använder en router, få samma IP-adress som resultat på denna sida eftersom man vanligtvis bara har en IP-adress per internetabonnemang.

Metod 2 – Intern IP-adress

1. Starta en kommandopromt

2. Skriv in ipconfig, tryck på Enter. Du kan se vilken IP adress din dator har vid IPv4-adress. I detta exempel är IP-adressen 192.168.1.83

IP-adress
Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.