Skapa en säkerhetskopia på systemdisken

I Windows 7, alla versioner, har du möjlighet att skapa en säkerhetskopia på din systemdisk som du kan använda vid en eventuell hårddiskkrasch. Vi visar hur du gör.

När du installerat din dator med Windows 7 är det väldigt praktiskt att direkt skapa en säkerhetskopia på din installation.

Jag brukar installera Windows 7, installera eventuella drivrutiner för att sen avsluta med att installera alla säkerhetspatchar. När detta är klart så tar jag och skapar en säkerhetskopia som jag sedan kan använda om jag behöver återställa datorn till ursprungsläget.

Anledningen till att jag inte installerar några program innan jag tar en säkerhetskopia är dels att hålla storleken nere, men också för att de flesta program ändå har kommit i nya versioner och då slipper jag gamla filer etc.

Så här skapar du en säkerhetskopia:

1. Klicka Start -> Kontrollpanelen

2. Klicka på Gör en säkerhetskopia

Gör en säkerhetskopia

3. Klicka Skapa en systemavbildning i vänsterspalten

Välj skapa en systemavbildning

4. Välj hur du vill spara din säkerhetskopia. Rekommenderat är att välja en annan fysisk hårddisk än den som innehåller systemdisken utifall hela disken går sönder. Klicka Nästa

Välj var du vill spara säkerhetskopian

5. Lägg till fler enheter om du vill ta med dem i säkerhetskopian. Klicka Nästa

Välj enheter för säkerhetskopiering

6. Bekräfta dina inställningar. Klicka Start säkerhetskopiering

Bekräfta inställningar för säkerhetskopiering

7. Säkerhetskopieringen startas

Säkerhetskopieringen startar

8. När säkerhetskopieringen är klar får du frågan om du vill skapa en systemreparationsskiva. Om du vill kunna boota på en CD eller DVD och återställa din systemdisk är detta ett krav. Alternativet är att installera Windows 7 och inifrån Windows återställa din säkerhetskopia. Det tar bort lite av syftet och jag rekommenderar att du skapar en bootbar CD.

Klicka Ja

9. Stoppa i en CD eller DVD, klicka på Skapa skiva

Skapa systemreparationsskiva

Vid en eventuell hårddiskkrasch har du nu möjligheten att boota upp på din bootbara CD eller DVD och återställa din säkerhetskopia.

[tags]windows, windows 7, image, säkerhetskopia, systemavbildning[/tags]

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.