Så startar du en e-butik

Det är populärt att skapa en e-butik, men hur lyckas du med det egentligen? 

Den frågan och fler svarar vi på nu!

6 steg för att starta en e-handel

  1. Välj en lämplig nisch.
  2. Bestäm vad e-butiken ska heta.
  3. Välj e-handelsplattform.
  4. Knyt kontakter med leverantörer.
  5. Marknadsför e-handelsföretaget.
  6. Öppna e-butiken.

Nedan pratar vi mer om de steg som vi precis nämnt i större detalj.

1. Bestäm vad du ska verka i för nisch

Det finns många branscher att välja bland inom e-handel. För att nämna några exempel finns det e-butiker som säljer digitala tjänster som kurser, som bland annat Nordboost gör. Men det finns även massor av e-butiker som säljer fysiska varor såsom Netonnet och El-Giganten gör.

I detta steg ska du även fundera på om du ska erbjuda prenumerationsplaner. Utöver det ska du också ta fram en affärsplan som berättar hur ditt företag kommer att tjäna pengar, vilka risker det finns med verksamheten samt hur konkurrensen ser ut. 

2. Bestäm vad e-butiken ska heta

Förslagsvis ska du välja ett företagsnamn som medför att kunden förstår vad din butik säljer för produkter. I detta steg måste du även köpa ett domännamn som passar ihop med ditt varumärke, samt skaffa webbhosting så att dina kunder kan nå din e-butik.

3. Bestäm vilken e-handelsplattform du ska använda dig av

Det finns många e-handelsplattformar att välja på men Shopify, WooCommerce, Squarespace och Magento är de mest populära alternativen.

4. Knyt kontakter med leverantörer

Om du ska sälja fysiska produkter måste du knyta kontakter med alla viktiga leverantörer, och utöver det måste du teckna avtal med en betalningsförmedlare som ser till att kunderna kan betala. Klarna är den största betalningsförmedlaren i Sverige.

5. Marknadsför din e-butik

Du måste marknadsföra din e-butik så att så många som möjligt förstår att du öppnat din internet-handel. Att marknadsföra sin e-butik gör man bäst genom att bland annat ägna sig åt content marketing eller genom att köpa Google-annonser. 

Det är också en bra idé att skriva pressreleaser som du publicerar på lämpliga onlinetidningar. Med lite tur väljer då journalister att skriva om att du öppnat e-butik samt vad du säljer för någonting.

6. Öppna e-butiken 

När e-butiken öppnats ska du se till att allt fungerar som det ska, såväl det tekniska som eventuella varuflöden. 

Fysiska vs. digitala produkter inom e-handel

Du säljer fysiska produkter

Det är vanligt att sälja fysiska produkter såsom kläder, skor, hemelektronik och möbler på nätet. Bra saker med att göra det är att vinstmarginalerna i regel är höga, samt att det ofta går att hålla nere leveranstiderna om du har ett eget lager.

Du säljer digitala produkter

Många väljer att sälja digitala produkter såsom Windows-licenser och Windows-spel via sina e-butiker. Marginalerna är ofta bra, men du ska samtidigt tänka på att det finns risker med att sälja så kallade “grålicenser” som inte är godkända av Microsoft. 

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.