Så hittar du bästa VPN för Windows

Att skaffa en VPN är det många som gör. Främst för att man blir anonym på nätet, men även för att låsa upp streaming och surfa säkrare på publika wifi-nät.

Här berättar vi hur du hittar den bästa VPN-tjänsten för din Windowsenhet, och vilka faktorer som skiljer en bra VPN från en dålig VPN. 

Vilken är den bästa VPN-tjänsten för Windows?

Enligt ett VPN-test på tekniksidan Listaroo är det VPN-tjänsterna OVPN och Cyberghost som är bäst just nu. Viktiga anledningar till det är för att de erbjuder bra VPN-appar, höga hastigheter, stora servernätverk och för att de är helt loggfria vilket garanterar att du blir anonym på internet.  

5 faktorer som skiljer en bra VPN från en dålig VPN

1. Kill switch-verktyg

En kill switch är ett säkerhetsverktyg som bryter din internetuppkoppling om du exempelvis skulle tappa kontakten med VPN-företages servrar eller om en VPN-app skulle krascha. Detta verktyg är ett måste för att du ska vara säker på att förbli omöjlig att spåra när du använder en VPN.

Ett Kill switch-verktyg ska alltså finnas på alla enheter som du kan installera din VPN på, annars är det inte en bra VPN du skaffar. 

2. Bra VPN-appar för alla enheter

Du ska kräva att få säkra och lättanvända VPN-appar för alla vanliga enheter såsom för Windows, MacOS, iOS, Android och Linux. Som Windowsanvändare är du faktiskt lyckligt lottad då nästan alla VPN-företag erbjuder bra VPN-program för Windows. 

Men du ska tänka på att du ska kunna använda din VPN på andra enheter än din Windowsdator. Bra VPN-appar ska därför erbjudas för alla vanliga enheter, annars är VPN-tjänsten inget att ha. 

3. En hög hastighet

När du använder en VPN krypterar VPN-företaget din internetuppkoppling med hjälp av ett krypteringsprotokoll såsom WireGuard eller OpenVPN. Det måste VPN-företaget göra för att du ska förbli anonym på internet när du använder deras tjänst.

WireGuard är världens snabbaste VPN-protokoll, vilket de också förtydligar på WireGuards webbsida. Det som är lite tråkigt med krypteringen är att din internethastighet ofta påverkas negativt. Som tumregel får du en hastighetsminskning på mellan 3 och 50 %. 

De bästa VPN-tjänsterna ger dig en hastighetsminskning på max några procent, medan de sämre VPN-tjänsterna ofta ger dig en hastighetsminskning på cirka 20 % eller mer. Genom att granska den hastighet du får kan du snabbt avgöra om VPN-tjänsten är bra eller inte. 

Läs mer: Alla artiklar om VPN.

4. En policy om att inte spara loggar

Det finns VPN-tjänster som sparar loggar som i sin tur avslöjar var du gör på internet. Alla VPN-tjänster som sparar loggar om din internethistorik är dåliga, men som tur är väljer nästan alla VPN-tjänster att vara loggfria. 

5. Ett stort servernätverk

När du har köpt en VPN-tjänst märker du snabbt att det i regel finns VPN-servrar i många länder att koppla upp dig mot. Det räknas ofta som viktigt att ett stort servernätverk erbjuds av VPN-företaget. Detta då det således blir enklare att koppla upp dig mot en VPN-server i närheten till där du befinner dig just nu. 

Tumregeln säger nämligen att ju närmre VPN-servern finns, desto bättre hastighet får du ut av din VPN. Men samtidigt ska ett stort servernätverk inte ses som ett absolut måste. Det finns VPN-företag med stora men urdåliga servernätverk, och VPN-företag med små servernätverk med både säkra och snabba servrar. 

Läs mer: Så skapar du en VPN-anslutning på Windows 7

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.