Så gör du för att installera windows 11

Windows 11 har släppts på den svenska marknaden. I den här artikeln berättar vi hur du installerar det operativsystemet – steg för steg.

4 steg för att installera Windows 11

 1. Kort introduktion gällande vad som är nytt.
 2. Kontrollera att din dator klarar av systemkraven.
 3. Beskrivning gällande hur du hämtar Windows 11.
 4. Beskrivning gällande vilken installationsmetod du ska välja.

Nedan berättar vi mer om de steg som precis nämnts i större detalj.

1. Introduktion av Windows 11

Kostar Windows 11 pengar?

Windows 11 (W11) är gratis för alla som idag har en betald version av Windows 7 eller senare. Det är alltså en dålig idé att ladda ner en piratkopia för Windows 11 då operativsystemet trots allt är gratis för Windowsanvändare.

Om du bygger en ny dator och behöver W11 kan du köpa en grålicens för cirka 200 kr. En “riktig” licens för W11 kostar i sin tur i regel omkring 1 000 kr. 

Vad är nytt i Windows 11?

Det finns många nya funktioner i W11 såsom widgets, en ny startmeny samt bättre stöd för gaming. Många uppdateringar är också rent kosmetiska. Om du vill veta mer om hur W11 fungerar, ta gärna del av vår guide om Windows 11.

2. Systemkraven för Windows 11

 • Processor på 1 GHz eller snabbare. Processorn måste även ha minst två kärnor samt vara av 64-bit-struktur.
 • Minst 4 GB RAM-minne.
 • Fysisk lagring på minst 64 GB.
 • Grafikkort som klarar av DirectX 12 eller senare.
 • En bildskärm på minst 720p.
 • Ett Microsoft-konto.
 • En internetuppkoppling.

De fullständiga systemkraven kan du läsa mer om på Microsofts webbsida.

systemkrav windows

3. Ladda ner Windows 11

Om din dator klarar av de systemkrav som listats ovan, då är det bara att hämta och installera Windows 11. Värt att tänka på är att det är en god idé att ta en säkerhetskopia av din nuvarande Windows-installation så att du kan återställa din dator om någonting går fel.

För att ladda ner Windows 11 besöker du nedladdningssidan för operativsystemet

Ladda ner windows 11

4. Installera Windows 11 på det mest lämpliga sättet

Du har tre alternativ att välja på när det kommer till att installera Windows 11, och samtliga av dessa går vi igenom nu.

4.1 Uppgradera till Windows 11 via installationsassistenten

Det mest bekväma sättet är att uppgradera till Windows 11 genom att ladda ner den så kallade Installationsassistenten. Du trycker alltså bara på ”Ladda ned nu” och följer instruktionerna, sen är installationen klar.

Installationsassistenten för windows

4.2 Skapa installationsmedia

Tryck på “Ladda ned nu” för att ladda hem ett program som låter dig installera Windows 11 på antingen en DVD-skiva eller ett USB-minne. Vi rekommenderar att du använder dig av ett USB-minne då det inte längre är 1995.

Installationsmedia

Efter du laddat ned programmet stoppar du in en USB-enhet med ett lagringsutrymme på minst 8 GB i din dator. Se till att USB-minnet är tomt, det vill säga att du inte har några filer du behöver på det. När Windows skapar en installationsfiler för Windows 11 som läggs på din USB raderas nämligen alla gamla data.

När ditt USB-minne är bestyckat med installationsfiler för Windows 11, då är det dags att starta om datorn. Du kan vid detta tillfälle vara tvungen att ta dig till BIOS, vilket du i regel gör genom att knappra fort på antingen F12 eller F2. Vilken av dessa knappar du ska använda dig av beror på din datortillverkare.

Ofta står det: (Press “Knapp” to enter BIOS). Tack vare det är det ganska lätt att förstå vilken knapp man ska trycka på.

När du är inne i BIOS ska du se till att datorn startas upp från USB i första hand. Därefter trycker du på enter för att bekräfta ditt val och starta om datorn. Detta steg är inte nödvändigt om installationsmenyn för Windows 11 visas upp när du startar om datorn för första gången med installations-USB-minnet i din dator.

Så fort du ser installationsrutan för Windows 11, då följer du bara de direktiv som visas på skärmen. Härifrån kan du i princip inte misslyckas.

4.3 Ladda ner en ISO-avbildning för W11 (Windows 11 iso )

Om du vill göra en helt ren installation av Windows 11. Alltså en tom installation där alla gamla inställningar och program tas bort, då är det smidigast att göra det genom att ladda ner en ISO-avbildning för Windows 11.

I rullgardinsmenyn på nedladdningssidan för W11 finns det bara ett val; “Windows 11 Multi Edition ISO”. Den ska du ladda ner och använda dig av för att fullständigt nollställa din dator samtidigt som du installerar Windows 11.

Ladda ner IOS avbildning för windows 11

Viktigt förtydligande om TPM 2.0

Du kan inte installera eller uppgradera till Windows 11 om din dator inte ger stöd för TPM 2.0. Det är ett särskilt avancerat processorchipp som skyddar din enhet mot virus och spionprogram på ett effektivt sätt. 

Men vad händer om du försöker installera Windows 11 utan att datorn har stöd för TPM 2.0?

Jo, då kommer du få det tvivelaktiga nöjet att få titta på ett felmeddelande som säger att din dator inte uppfyller kraven för att W11 ska kunna installeras. 

Du kan komma runt detta problem och installera Windows 11 på en enhet som inte har stöd för TPM 2.0, men det ska du inte göra. Vi förstår att det känns tråkigt att du inte kan installera Windows 11 även om du har en relativt ny dator, men tänk på att Microsoft faktiskt har infört spärren av en anledning.

Utan TPM 2.0-stöd kan du inte få de senaste och mest effektiva säkerhetsuppdateringarna för Windows 11. Så lyd vårt råd; behåll Windows 10 tills det att du har skaffat en ny dator. Windows 10 är trots allt en bra operativsystem som kommer att underhållas under en lång tid framöver.

Svar på vanligt ställda frågor

Var kan jag ladda ner Windows 10 på svenska?

Du kan ladda ner en Windows 11 iso på svenska och hundratals andra språk via den här nedladdningslänken

Läs mer om hu du kan ladda ner Windows 10 här

Hur kan jag installera Windows 11 på ny hårddisk?

För att installera Windows 11 på en ny hårddisk är det i regel bäst om du laddar ner en ISO-fil på Microsofts webbsida. Därefter ska du använda den filen för att göra en ren installation av Windows 11 på din nya hårddisk.

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.