Så fungerar inkognitoläge för webbläsare i Windows

I den här artikeln lär du dig bland annat vad inkognitoläge är, samt hur du aktiverar det på tre populära webbläsare som fungerar med Windows.

Vad är inkognitoläge?

Inkognitoläget är en funktion som medför att den webbläsare du använder dig av inte sparar några känsliga uppgifter lokalt på din hårddisk eller via molnet. Din internethistorik sparas inte lokalt, och detsamma gäller för de lösenord du uppger när du befinner dig i incognito-läget.

Men då är man helt säker när man använder sig av inkognitoläget? 

Nej, så enkelt är det inte. Din internetoperatör (såsom Telia eller Tele2) kan fortfarande se vilka webbsidor du besöker, och detsamma kan din arbetsgivare göra när du surfar inkognito på jobbet. 

För att bli 100 % anonym på nätet måste du använda en VPN som döljer din personliga identifierare på internet. Det vill säga din IP-adress. En VPN ger ett långt bättre skydd jämfört med inkognitoläge, men de VPN-tjänster som är säkra kostar dock pengar.

När ska du använda inkognitoläge?

Det är vanligt att man använder inkognitoläget när man inte vill att andra som befinner sig på samma plats som du ska se vad du gör. När du exempelvis letar efter en present till din sambo via Amazon och du inte vill att hon ska få reda på vad du tänker köpa, då passar inkognitoläget perfekt.

Men vi ska inte glömma elefanten i rummet. Sannolikt väljer minst 99 % av alla internetanvändare att använda inkognitoläget för att de vill kunna titta på snusk utan att sambon upptäcker den lilla hobbyn. Det finns liksom inget sätt att komma kring det faktumet.

Så aktiverar du inkognitoläget i din webbläsare

1. Så aktiverar du inkognitoläget i Google Chrome

Tryck på CTRL+Shift+N eller tryck på de tre prickarna i hörnet längst upp till höger och välj “Nytt inkognitofönster”

inkognitoläget chrome

När du surfar i inkognitoläget får Google Chrome-webbläsaren ett mörkare utseende, och för att ta dig bort från inkognitoläget trycker du bara på krysset.

chrome inkognitoläge

Så aktiverar du inkognitoläget i Microsoft Edge

Tryck på Ctrl+Shift+N, eller klicka på de 3 prickarna längst upp i hörnet och välj “Nytt InPrivate-fönster”. 

InPrivate inkognito

InPrivate-läget är alltså samma sak som Inkognitoläget. Inga webbkakor sparas, inte heller några lösenord. Till och med designen är likvärdig med Google Chromes privata läge, som du ser nedan.

InPrivate

Så aktiverar du inkognitoläget i Firefox

Tryck på Ctrl+Shift+P eller ta dig till de tre horisontella linjerna (det vill säga inställningsmenyn) och välj “Nytt privat fönster”. 

firefox inkognitoläge

Nu har du tagit dig till inkognitoläget, eller det privata läget i Firefox webbläsare. Designen är det inte något fel på, som du ser nedan.

inkognitoläge firefox

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.