7 fördelar och nackdelar med Windows 11

Ska du uppgradera till Windows 11 egentligen? Om du inte vet svaret på den frågan hoppas vi att denna artikel hjälper dig. Här ger vi ger dig nämligen 7 fördelar och nackdelar med Windows 11.

7 fördelar med Windows 11

 1. Ett snyggare gränssnitt än tidigare.
 2. Snygg och centrerad startmeny.
 3. Du kan ladda ner widgets.
 4. Snap-funktioner har introducerats.
 5. Det finns bra funktioner för gaming.
 6. Du kan köra Android-appar.
 7. Microsoft Teams fungerar bättre än någonsin tidigare.

Nedan berättar vi mer om de fördelar som precis nämnts i större detalj.

1. Windows 11 har ett snyggt gränssnitt

Windows 11 är mycket snyggare än alla tidigare upplagor av Windows. Det finns snygga transparenta effekter, bakgrundseffekter och glasliknande fönsterdesigner att välja på, så om du vill ha ett elegant operativsystem är Windows 11 ett mycket bra val.

2. Den nya startmenyn

Windows 11 start meny

Om du har provat på MacOS någon gång känner du säkert till den centrerade menyn som i princip alla gillar, som i sin tur även finns på många Linux-distributioner. Alla verkar gilla den omdesignade startmenyn i Windows 11, så vi tror att du också kommer att göra det. 

3. Alla bra widgets

Windows 11 widgets

Det finns hur många bra widgets som helst till Windows 11 som inte kan jämföras med de fula brickorna (tiles) som fanns på Windows 7 och 10. De widgets som finns tillgängliga för W11 hittar du i Microsoft Store, och många av widgetarna är helt gratis.

Läs mer: Hur du kan köpa windows 10 billigt

4. “Snap”-funktionerna

Med Windows 11 kan du “snappa” fast olika saker på skärmen. Du kan alltså dela skärmen digitalt så du exempelvis har Word i en kant, och Microsoft Edge i en annan kant. Värt att tänka på är att du bör ha en stor skärm för att ha någon nytta av snap-funktionerna.

Om du har en för liten skärm är snap-funktionerna mest irriterande och i vägen.

5. W11 passar perfekt för gaming

Det finns många spännande spelfunktioner som bara fungerar på Windows 11. Den bästa spelfunktionen heter DirectStorage, som främst gör att dina laddningstider minskar när du spelar. 

Windows 11 erbjuder även Auto HDR. Som det låter är det en funktion som gör att alla program och spel körs i HDR så länge din datorskärm har stöd för det. 

Läs mer: Gratis spel för Windows

6. Du kan köra Android-appar i W11

Att köra Android-appar fungerade ganska bra i Windows 10, även om det var lite krångligt att komma i gång. Med Windows 11 får du ett inbakat stöd för att kunna köra Android-appar redan från start, vilket många tycker är smidigt.

Det är alltså enklare än någonsin förut att köra Android-appar. Allt du behöver göra är att klicka på appen eller spelet, och sen startar programmet på ungefär samma sätt som när ett Windows-program tuffar igång. 

7. Microsoft Teams har blivit bättre

Microsoft Teams har fått en egen liten docka på startmenyn där du bland annat kan chatta med och ringa upp vänner och familj. Det faktum att det finns ett bra standardalternativ för chatt- och videokommunikation medför att W11 känns som ett mer “färdigt” operativsystem jämfört med föregångarna.

7 nackdelar med Windows 11

 1. Hårdvarukraven är lite tuffare för W11.
 2. Skype har hamnat i skymundan.
 3. Programmenyn har förändrats.
 4. Tidslinjen är borta.
 5. Cortana är borta.
 6. Färre layouter att välja på.
 7. Du blir än mer övervakad i W11.

Nedan berättar vi mer om de nackdelar vi precis nämnt i större detalj.

1. Ganska tuffa hårdvarukrav

Det är i synnerhet kraven på din dators processor som höjts i W11. Främst då Windows 11 blivit så pass mycket snyggare, och därmed även prestandakrävande. Du behöver alltså ha en Intel Core-processor från generation 7 och framåt, eller en AMD Zen 2-processor eller bättre. 

2. Skype har inte förbättrats

Skype är ett av världens mest populära video- och text-chattprogrammen som finns, men trots det har Skype hamnat lite i skymundan i Windows 11. Microsoft lyfter i stället fram Microsoft Teams som en värdig efterträdare, men i vårt tycke har Skype fortfarande ett existensberättigande. 

Microsoft borde ge lite mer kärlek till Skype i stället för att i princip bara fokusera på Teams. Lite nya funktioner hade inte suttit helt fel, för att nämna ett exempel.

3. Programmenyn har förändrats

Snabbknappen för att se alla program som är öppna. Det vill säga programmenyn eller taskbaren, har blivit lite mindre användarvänlig. När man i W10 hade omkring 15 öppna program var det skönt att kunna öppna taskbaren för att rensa lite, men det kan man inte göra på samma enkla sätt i W11.

Taskbar-menyn finns numera på sidan och är inte lika manövrerbar. Detta hoppas vi Microsoft fixar i en framtida uppdatering.

4. Tidslinjen är helt borta

I Windows 10 fanns det en tidslinje där man kunde se vad som hänt, minut för minut. Den har försvunnit helt, vilket i sig inte är särskilt konstigt då den funktionen var ganska värdelös. 

Men den hade faktiskt kunnat ha fungerat bättre. Vi hade önskat att Microsoft valt att förbättra tidslinjen och återintroducera den funktionen i W11, i stället för att lägga ner den helt. 

5. Cortana har försvunnit

Nej! Cortana är borta!

Sa ingen alls, för det var i princip ingen som använde Cortana som i sin tur var en ganska värdelös röstassistent.

Men då Amazon satsar på Alexa och Apple satsar på Siri hade det varit ett naturligt steg för Microsoft att fortsätta satsa på Cortana. I stället för att lägga ned Cortana hade vi alltså gärna sett att Cortana förbättrats och återlanserades för Windows 11.

6. Det finns inte så många layouter att välja på

Som vi nämnde lite längre upp i artikeln är Windows 11 ett snyggt operativsystem, men de layouter som finns tillgängliga från start är inte särskilt många till antalet. Ett större antal layouter hade varit önskvärt, men det kommer säkert med tiden.

7. Du blir övervakad när du använder Windows 11

Du blev övervakad med hjälp av bland annat cookies när du använde Windows 10, men du blir sannolikt än mer övervakad när du använder Windows 11. Microsoft använder numera AI för att ge dig det tvivelaktiga nöjet att ta emot personanpassade annonser, så förmodligen har den tekniken medfört att de numera kan övervaka vad du gör på nätet på ett mer effektivt sätt.

Läs mer: Så rensar du cookies i Windows

Är det värt att använda Windows 11?

Ja, även om det både finns för- och nackdelar med att använda Windows 11 väger fördelarna betydligt tyngre jämfört med nackdelarna. Så även om Windows 11 inte är ett helt perfekt operativsystem tycker vi att det är extremt mycket bättre än alla tidigare versioner av Windows.

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.