Filma skärmen direkt och gratis i Windows

Så här filmar du din datorskärm gratis direkt i Windows:

  1. Öppna programmet ”Spelbarhetsverktyg” genom att trycka på Windows-knappen + G eller genom att söka efter det i startmenyn.
  2. Välj om du vill spela in skärmen eller en specifik app genom att klicka på motsvarande knapp.
  3. Välj en spelbarhetsverktygs-profil, med alternativen ”Låg”, ”Medel” och ”Hög”. Låg profil ger lägre kvalitet men mindre filstorlek, medan hög profil ger högre kvalitet men större filstorlek.
  4. Klicka på ”Spela in” -knappen för att påbörja spelningen.
  5. När du vill avsluta spelningen, klickar du på ”Sluta spela in” -knappen. En pop-up-ruta kommer att visas där du kan välja var du vill spara spelningen, som en MP4-fil.

Tips för att få bästa möjliga spelning:

  • Stäng av alla onödiga program och flikar för att undvika störningar i spelningen.
  • Justera ljudet i systemet innan du påbörjar spelningen, så att du får det ljud du vill ha i spelningen.
  • Använd gärna en extern mikrofon för att få bättre ljudkvalitet.
  • Prova att använda olika profiler för att se vilken som ger bäst resultat för dina behov.

OBS: Spelbarhetsverktyg är bara tillgängligt i Windows 10. Om du har en äldre version av Windows kan du prova att använda en annan app för att spela in skärmen, till exempel Camtasia eller OBS Studio. Dessa appar kan kräva en betalning för fullständig användning, men ofta finns det en gratisversion som du kan testa.

ShareX

ShareX är en gratis och öppen källkodapplikation som kan användas för att spela in en datorskärm. ShareX finns för Windows och erbjuder en mängd verktyg för att göra skärmspelningar, ta skärmdumpar, spara webbsidor och mycket annat.

En av de främsta fördelarna med ShareX är att det är enkel att använda. När du har installerat appen kan du enkelt starta en skärmspelning genom att trycka på en tangentkombination, och du kan välja att spela in hela skärmen eller bara en del av den. Du kan också välja att spela in ljudet från datorn eller använda en extern mikrofon. ShareX har också många anpassningsalternativ, så att du kan anpassa appen efter dina behov. Du kan till exempel välja vilken kvalitet du vill ha på spelningen, välja en specifik region att spela in eller välja att spela in vid en specifik upplösning. Du kan också lägga till olika effekter och filtreringar för att förbättra spelningen.

ShareX erbjuder också möjlig för att spara dina inspelningar som GIF:er eller videor, och du kan enkelt ladda upp dem till YouTube eller andra onlinetjänster. ShareX är ett utmärkt alternativ för dem som behöver ett lättanvänt verktyg för att spela in sin datorskärm. ShareX är ett kraftfullt verktyg för att skapa skärminspelningar i Windows, men det har vissa nackdelar.

Nackdelar

Den största nackdelen med ShareX är att det inte har någon inbyggd videoredigerare, så du måste använda ett separat program för att redigera dina inspelningar. Ett annat problem är att det inte finns något alternativ för att spara inspelningarna direkt som MP4-filer, vilket kan vara ett problem om du vill ladda upp dem till vissa tjänster. Slutligen, ShareX finns endast för Windows, så om du behöver ett liknande verktyg för Mac eller Linux får du leta på annat håll.

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.