Så använder du Duckduckgo på din Windows-dator

Duckduckgo är en av de mest populära sökmotorerna i världen. Men vad är Duckduckgo egentligen, och hur använder du denna sökmotor på din Windowsdator?

Dessa frågor och fler svarar vi på i den här artikeln.

Vad är Duckduckgo?

Duckduckgo är en sökmotor som fokuserar på att erbjuda bättre anonymitet och integritet jämfört med andra sökmotorer såsom Google och Bing. Två stora anledningar till att Duckduckgo är så pass populär är att ingen känslig information lagras i deras söktjänst, inte ens IP-adresser eller cookies sparas.

Duckduckgo är alltså den säkraste sökmotorn som finns tillgänglig för Windows då ingenting delas med tredje part. 

Läs mer: Så använder du inkognitoläge på Windows

Så använder du Duckduckgo på Windows

För att kunna använda Duckduckgo som standardsökmotor i Windows måste du lägga till ett stöd för det i din webbläsare. 

Så ställer du in Duckduckgo som standardsökmotor i Chrome

Det enklaste är att ta sig till https://duckduckgo.com/ via sökfältet, men du kan även välja att utse Duckduckgo till din standardsökmotor i Chrome. Det gör du genom att ta dig till “Inställningar” (de 3 prickarna längst upp till höger) -> “Sökmotor” och genom att avslutligen välja “Duckduckgo”.

Duckduckgo för windows

Nu kommer du alltså göra dina webbsökningar med Duckduckgo även i sökfältet i Google Chrome-webbläsaren. 

Läs mer: Så installerar du Google chrome på din Windows

Så ställer du in Duckduckgo som standardsökmotor i Firefox

Även när det kommer till Firefox kan du använda dig av Duckduckgo genom att ta dig till https://duckduckgo.com/ via sökfältet. Men om du vill använda Duckduckgo som standardsökmotor måste du följa de steg vi uppger nedan.

Ta dig till inställningsmenyn (finns längst upp till höger och ser ut som tre streck), välj därefter “Inställningar”. Nu kommer du till det gränssnitt du ser nedan.

Klicka nu på “Sök” och därefter på “Duckduckgo” för att utse Duckduckgo som standardwebbläsare i Firefox.

Duckduckgo som webbläsare

Fördelar och nackdelar med Duckduckgo

Hur är det egentligen, ska man använda Duckduckgo som standardwebbläsare eller ska man satsa på Googles sökmotor i stället? Nedan upplyser vi dig om ett flertal för- och nackdelar med att använda sig av Duckduckgo (DDG) när man utför webbsökningar.

Fördelar

  • DDG är en säker sökmotor. Inga IP-adresser sparas och dina data säljs inte till exempelvis annonsföretag, vilket är vanligt när det kommer till sökmotorer som inte tar din integritet på allvar.
  • Du får inga annonser som är baserade på vad du söker på.
  • Du får exakt samma sökresultat som alla andra som söker på samma sak. Google och andra sökmotorer använder sig nämligen av “social engineering” och cookies för att försöka ge dig individanpassade sökresultat.
  • Alla sökresultat samlas på en sida. Du behöver alltså inte leta runt bland flera delsidor för att hitta det du letar efter. Det finns med andra ord ingen “sida 2”, som bland annat Bing och Google använder sig av för att sortera bort sökresultat som inte rankar så bra.

Nackdelar

  • Duckduckgo ger dig mindre träffsäkra sökresultat än Google. Google är 100 gånger bättre på att ge dig träffsäkra svar på det du söker på. Det företaget är förvisso mästare på att spåra dig, men att leverera bra sökresultat är det samtidigt världsbäst på.
  • Duckduckgo erbjuder inga tilläggsprogram som tex. Google gör. Google låter dig använda bland annat Google Maps, Google Docs och Google Sheets bara du väljer att vara kund hos dem. Duckduckgo är i sin tur “bara” en sökmotor.

Vilken sökmotor ska du välja?

Om du vill ha träffsäkra sökresultat och en massa tilläggsprogram som fungerar utmärkt, då är det en bra idé att skaffa ett Google-konto och söka med hjälp av Googles sökmotor. Men om anonymitet och integritet väger tyngst, då ska du satsa på Duckduckgo i stället. 

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.