Hur man ändrar bakgrundsbild i Windows 10

Vi visar hur du kan ändra bakgrundsbild på lite olika sätt. Se till att byta till en bild du trivs med.

När man har installerat Windows så är bland det första man ser Windows standardbild som bakgrund. Den har ändrats en del mellan Windowsugåvorna men man kan nog ana att de allra flesta windowsanvändare förr eller senare ändrar sin bakgrundsbild.

Notera: Denna guide skrevs med Windows 10 1909 installerat.
Om du har en annan version av Windows 10 kan det se annorlunda ut.

Tips: Du kan förhindra att den bakgrundsbild du väljer synkroniseras mellan dina datorer. Detta gäller endast om du loggat in med ett Microsoftkonto.

Tips: Om du har tagit ett eget foto blir resultatet snyggast om du ser till att fotot har rätt storlek innan du väljer det som bakgrund. Om inte kan bilden se konstig ut om den behöver fylla ut skrivbordet.

För att ändra bakgrundsbild, gör enligt instruktionen nedan:

Ändra bakgrundsbild i inställningar

 1. Högerklicka på skrivbordet, välj Anpassa
  anpassa
 2. Se till att Bild är valt alternativ (1), klicka på Bläddra för att leta upp och välja bild (2) och till sist välj det bästa alternativet för att fylla ut bilden (3). Om du redan har rätt storlek på bilden behöver du inte ändra något här.
  Ändra bakgrundsbild

Ändra skrivbordsbakgrund via utforskaren

 1. Öppna Utforskaren
 2. Bläddra fram till den bild du vill ha som bakgrund, högerklicka på bilden och välj Använd som skrivbordsbakgrund
  Använd som skrivbordsbakgrund
 3. Om du behöver anpassa hur bilden fyller ut skrivbordet måste du göra det på samma sätt som i exemplet ovan, dvs i inställningar

Byt bakgrundsbild från en webbläsare

Om du hittar en snygg bild när du surfar på nätet kan du väldigt enkelt välja den som bakgrund.

Det är däremot inte i alla webbläsare som detta fungerar. När detta skrivs fungerar det endast i Internet Explorer och Firefox. I andra webbläsare behöver du först ladda ner bilden och välja den som bakgrund genom någon av metoderna som redan förklarats ovan.

 1. Öppna webbläsaren
 2. Internet Explorer, högerklicka på bilden och välj Används som bakgrund
  Ändra bakgrundsbild Internet Explorer
 3. Firefox, högerklicka på bilden och välj Använd som skrivbordsbakgrund…
  Ändra bakgrundsbild Firefox
 4. Välj Position och klicka Ange skrivbordsbakgrund
  Ange skrivbordsbakgrund Firefox

Här kan du leta efter bakgrundsbilder:

47 Kommentarer

 1. hej på mitt windows 7 finns de inget anpassa, bara gadgets och skärmupplösnig? datorn e sprillans ny och allt e ju förinstallerat va ska ja göra?

  • Nej jag har precis samma problem. jag har windows starter 7 och inget anpassa för det finns bara på vista! lack blir man!!

 2. Hej!
  Har precis köpt ny dator med Windows 7. Där finns inget anpassa när jag högerklickar för att ändra bakgrund på skrivbordet. Vad är felet och vad gör man åt det?

 3. Har samma problem! riktigt irriterande och trååkigt att inte kunna ändra bakgrund.. frågan e om man vågar testa och installera win 7 ultimate på min lilla hp mini som jag köpte idag… den har nämligen ingen cd-rom heller så kan inte direkt göra en ”återställnings-skiva” om det skiter sig och gick inte att spara det på usb.. =/

 4. Har också samma problem, hittar dock till anpassa utseende och ljud men texten man ska klicka på är grå, alltså inaktiverad och går ej att komma vidare på. Är det inte någon som vet varför det är så här?

 5. Ni med Windows 7 Starter Edition, tyvärr har Microsoft tagit bort funktionen att anpassa utseende och tema med denna version.

 6. Dåligt och trisst tycker jag när man köper en helt ny dator med Starter i. Vad kan man göra ? uppdatera gratis eller kostar det `?

 7. Ja, samma här. Helt ny dator, men shit vad värdelöst i så fall?? Att få ha sin egen bakgrundsbild är ju A och O;) …hm vad göra??

  Tacksam för svar.

 8. Ghaa så frustrerande. Här får man en ny dator av sambon och så kan man inte ändra bakgrundsbilden. Snopet att man inte får veta det innan. Kan man uppgradera? Kostar det eller är det gratis i sådana fall?

 9. har samma problem som ovanstående.. men får ju inget svar här om det går att uppdatera utan kostnad eller hur ska man göra??

  • Det går att uppgradera Windows 7 Starter Edition men det är inte gratis, det tillkommer en licenskostnad. Jag skulle dock rekommendera att ni hör med företaget som sålt datorn om den klarar av att köra en annan version av Windows 7.

 10. Hej, ni som klagar på Windows 7 Starter, visst det suger riktigt mycket att man inte kan byta tema/bakgrundsbild och ni som har som mig minilaptop och har bara 1 gb i Ram och en simpel dator kan inte uppgradera till Windows 7 home, för datorn klarar inte av det.

  Men det borde kunna gå att byta bakgrundsbild ändå på något sätt, men tror inte att det är speciellt lätt, men det borde bra om man är kunnig, jag har försökt och har INTE lyckats :( så om någon vet hur man gör så säg till tack:)

 11. FAN VAD IRRETERANDE!!! VARFÖR GÅR DET INTE ATT BYTA BAKGRUNDSBILD?
  här har man köpt en ny dator med windows 7 starter och den suger! det borde stå någonstans att man inte kan byta bakgrunden, min bg är en blå ful jävla sak och den vill jag byta. hällre har jag en gammal dags dator med den första windows där kunde man fan byta!!

 12. @anders
  jag har samma problem som dom fleesta! jag köpte en minipc igår. med windows 7. och när jag högerklickar kommer bara skärmupplösning och gadgets upp. jag blir ursinnig! kan någon hjälpa mig? gå isåfall in på min blogg för snart slänger jag datan i väggen!

 13. Hej alla!

  Jag letade efter lösningar på detta problemet åt min kusin och fann då denna sidan http://www.stardock.com/products/mycolors/
  Med det programmet i datorn går det ändra teman och på så vis även bakgrundsbild. Hur prestandan blir har jag i nuläget ingen aning om men jag har iaf testat programmet och det fungerar mycket bra. Det finns dock bara ett fåtal gratisteman att välja på men passar någon av dem är problemet löst.
  Hör gärna av er om hur det gick osv.
  // Pierre

  • Som sagt jag har oxå köpt en sprillans ny minipc med windows 7 starter och det går inte byta bakgrundsbild vilket är väldigt frustrerande, jag menar de nya uppgraderingarna i windows är alltså sämre än de gamla och är inte meningen att det nya ska vara bättre? blir så besviken för jag vill byta min bakgrundsbild :(
   Såg att du hade länkat en sida där man kan ladda ner men min fråga är om det då är gratis eller? och om det verkligen fungerar att byta bakgrundsbild med det?
   //Matilda

  • är det gratis eller kostar det något? MVH Fanny.

 14. Alexander :
  Hej, ni som klagar på Windows 7 Starter, visst det suger riktigt mycket att man inte kan byta tema/bakgrundsbild och ni som har som mig minilaptop och har bara 1 gb i Ram och en simpel dator kan inte uppgradera till Windows 7 home, för datorn klarar inte av det.
  Men det borde kunna gå att byta bakgrundsbild ändå på något sätt, men tror inte att det är speciellt lätt, men det borde bra om man är kunnig, jag har försökt och har INTE lyckats så om någon vet hur man gör så säg till tack:)

  Fel, windows 7 körs väldigt bra på minilaptops oavsett styrka. Win7 är anpassad för att vara en bättre version av XP. Jag själv kör win7 på min minilaptop som har 1gb minne och atom cpu. ,mycket smidigare än xp.

 15. Gud vad besviken jag är,undrar verkligen hur dom tänkte när de tog bort tillgången till att byta bakgrundsbild.Förstår inte varför man ska behöva ta bort en sådan enkel funktion. Gud vad jag hatar windows 7 för tillfället!

 16. jag har inte anpassa och den här bakrunde är så så ful!!!!!!!!!!!!!!!! jag blir tokig om jag inte får nån ny!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 17. Hej!

  jag har ett problem med att anpassa bakgrundsbilden, om jag byter bild och sen vill centrera, sida vid sida osv så går inte det. Det enda som fungerar är FYLL och bilderna blir skeva till tusen?

  någon som vet hur jag kan ändra detta, det räcker inte med att spara ändringar

  tacksam för hjälp

 18. Jag har laddat ner MyColor till min miniPC men det fungerar inte att byta bakgrundsbild. På deras hemsida står det dock att det krävs vissa systemkrav, som t ex ”Minimum screen resolution: 1024 width and 768 height”. En miniPC har ju inte detta skärmmåttet och antar att det är därför det inte fungerar, eller är det någon annan som fått det att funka på en miniPC? tacksam för svar!

 19. Jag har också köpt en ny miniPC och det funkar inte heller att byta bakrundsbild om man har laddat ner MyColor. Finns det något annat sätt att kunna byta bakrundsbild på en miniPC? Standard bakrunden är ur tråkig och jag är väldigt missnöjd med min miniPC pågrund av bakrundsbilden. Snälla hjälp mig!!!!

 20. Helt uppenbart att det går utför för Windows när man inte ens får bestämma utseende längre.
  Jag gissar på att Windows kommer ha försvunnit från marknaden om några år om det fortsätter på de här viset. Google kommer skapa ett operativsystem som utklassar allt Windows kan komma på och utkonkurrera den här skiten man sitter fast med.

 21. Samma tanke här! Fick en chock när jag fattade detta,min gamle data med Win 98 klarade detta galant! Jag har även ett smärre helvete att hitta bilderna jag sparar,dom ”försvinner” ibland dyker dom upp utan jag fattar varför,då gäller det att snabbt dra över dom till skrivbordet.Sanslöst att man efter lämnat XP går tillbaks till åttiotalet,fattar ingenting. Hela 7,an verkar vara ett hopkok.Eftersom minipc,n har en ”reserv7,a” i hårdminnet så vågar man inte ominnstalera,eller???

 22. Hej alla ,har en mini pc acer 10,1” atom n270 1,6mhz 1ggb minne kör win ultimate på den funkar alldeles utmärkt,inte det minsta seg ,använder den för surf o lite annat to.m film i bland.

 23. När man äntligen har fått miniPCen man har velat ha och är shit glad över det och där hittar man inte anpassa… fan vad glad man blir då!! det här med att inte byta bakgrund suuuuuuger. jag trodde att win7 skulle vara en ny windows där man skulle kunne göra alt meen nei då till ock med den gamlaste windows är bättre. jag har försökt ladda ner det programmet och kunnat ändra tema och hatr tillgång till några bakgrunder men vill endå valja mina egna någon som kan ge mig tips snabt innan jag delar datan i två:@:@

 24. samma här. precis köpt en ny dator. laddade ner stardock. men funkar inte. SKIIIIIT windows7 starter suger .en vill ju kunna byta bakgrundsbild? :o

 25. Kolla på denna film. den visar exakt hur man kan göra. funkade för mig :D

  http://www.youtube.com/watch?v=IdPImX4Wjdk

 26. Men finns de inge annat sätt att ändra bakgrunden? tänk om det blir virus när man laddar ner de där man ska ladda ner :O

 27. Jag fick också en sån dator, men jag ladda ner det där och det gick bra.
  Men det funkar ju inte!! :(

 28. Hej kärt folk!
  Jag dog när jag insåg att Windows tänkt med röven och tagit bort funktionen. Jag gick då in hit och laddade ner mycolors.
  Med rädsla för virus så klickade jag upp det och det fungerar utmärkt på min lilla minipc Eee PC.
  Finns bara två skitfula teman men jag kan välja och vraka mellan mina egna foton till bakgrundsbilder i fliken ”skrivbordsbakgrund”. Wiiiie!!
  Lycka till :)

 29. Hej, jag har en acer ferrari dator med windows 7. standard bakgrunden på denna dator är en bild på en ferrari. Varje gång jag byter den här bakgrunden till något annat så kommer ferrari bakgrunden tillbaka efter att jag har stängt av datorn och sedan satt på den igen, eller om jag sitter vid datorn och klockan blir 00.00 så ändras bakgrunden automatiskt till ferrarin igen. Går det att ändra på något sätt? Det är jätteirriterande. Jag har försökt att radera alla ferarri bakgrunder från biblioteket, de försvinner men de kommer tillbaka… Tacksam för svar.

 30. Jag håller med er, är så sjukt besviken och fattar inte varför Microsoft tagit bort en så enkel men grundläggande funktion. Höll på att smälla av när jag insåg att man inte kunde ändra bakgrundsbild. Ångrar SÅ mycket att jag inte köpte en macbook istället, fick min nya dator idag men är så gravt besviken på bristande funktionalitet att jag funderar på att sälja skiten och köpa vad som helst av apple istället. Dom verkar ju minst sagt vara mer kundfokuserade…

 31. Pernilla den arga
  Pernilla den arga

  Fååår daamp av den hära grejen ! Jag kan inte byta bakrund ! E det fel på mig eller datan ? Bliir lack på de !

 32. jag ladda ner mycolors och där kommer alla mina bilder jag har upp i programet sen är det bara att lägga till. Funkade jätte bra ! tack pierre

 33. Jennifer Björklund
  Jennifer Björklund

  hejsan!
  då jag högerklickar på startskärmen finns ingen knapp som det står ”anpassa” på, hur gör jag då?
  Väldigt tacksam för svar!

 34. Hej! Varför går det inte att ändra bilden så att den blir centrerad eller sida vid sida? När jag väljer alla andra val än Dra ut så står den kvar på dra ut när jag går tillbaka till anpassa. Vad gör jag för fel?

  / K

 35. Har samma problem som nämna ovan och jag ser att fler har det. Någon som vet varför och vad man kan göra åt det? Det är riktigt irriterande!!!!!

 36. Om det är till någon tröst så kan jag säga att jag har RÄTT version av win 7 och kan ändra bakgrundsbild MEN DEN STANNAR INTE KVAR längre än ca 20 minuter – sen byter den tillbaka till bakgrunder jag INTE vill ha – jag blir TOKIG !!!

 37. Blir så jäääkla arg, åhhhh! Har försökt ladda ner typ alla proglam men inget funkar!

 38. Jag har anpassa och allt de där det ser bra ut man får liksom en bild så här kommer det se ut men jag datorn fattar det inte och byter inte bakgrundsbild för de.
  Vill jag byta bild måste jag hitta en i internet.

  Jag vill ju fixa ett bildspel men har samma problem att den liksom inte fattar att den ska byta.

  Snälla hjälp

 39. Tjena,

  Jag har problemet att jag inte kan ändra bakgrunds bild till något annat är de i kategorin ”rena färger”. Fattar inte alls vad som har hänt. Helt plötsligt nu bara går det inte. Jag har försökt med nästan allt förutom systemåterställning vilket jag verkligen inte tänker göra.

  Något förslag? Jag har kunnat haft bildspel, oilka bilder och allt annat förut.

 40. När jag gör så, och när jag försöker från nätet, alltså högerklicka, eller byta på datorn genom att högerklicka på bilden, står det ”denna bild kan inte användas som bakgrund” eller nått, eller om man gör som anvisningarna ovanför.. Har haft en baakgrund, och nu vill den inte ändra -.- -.- vad ska jag göra?

 41. På min dator kan jag byta bakgrund men så fort jag startar om datorn så försvinner den :(

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.