De 8 bästa gratisprogrammen för Windows 10 och 11

Du behöver inte öppna plånboken bara för att kunna ladda ner bra appar som fungerar på Windows 10 och 11. 

I den här artikeln ger vi dig 8 exempel på populära Windows 10- och 11-appar som du inte behöver betala någonting för att använda. 

Läs mer: Läs hur man installerar Windows 11

De 8 bästa gratisprogrammen för Windows

  1. Google Chrome.
  2. Malwarebytes Anti-Malware Free.
  3. 7-Zip.
  4. VLC Media Player.
  5. Paint.net.
  6. Audacity.
  7. Revo Uninstaller.
  8. Spotify Free.

Nedan berättar vi mer om de gratisprogram som precis nämnts i större detalj.

1. Google Chrome – världens bästa webbläsare

Google Chrome är lika snabb och lättnavigerad som den webbläsare Windows inkluderar från start, det vill säga Microsoft Edge. Under en tid sa man skämtsamt att Windows Explorer var den bästa webbläsaren som fanns när det kom till att ladda ner Google Chrome.

Men hur är det med Microsoft Edge, är den webbläsaren lika hopplös? 

Nej, absolut inte, men Google Chrome springer varv runt alla webbläsare inklusive Microsoft Edge, Mozilla FireFox och Opera. 

Tre starka anledningar till att Chrome är den bästa webbläsaren för Windows är att det programmet är mest säkert, mest anpassningsbart samt fungerar med alla gratisprogram från Google. Bland de bästa gratisprogrammen för Google inkluderas bland annat Google Sheets samt Google Docs.

2. Malwarebytes Anti-Malware Free – ett gratis antivirusprogram

Malwarebytes Anti-Malware är ett av de bästa antivirus- och antispywareprogrammen som finns tillgängliga för Windows 10 och 11. Även om Malwarebytes Anti-Malware främst är anpassat för att identifiera och ta bort spionprogram fungerar det också utmärkt för att ta bort virus, såsom maskar och trojaner.

Men är det värt att uppgradera till betalversionen egentligen? 

Nej, vi tycker faktiskt att gratisversionen borde räcka för de allra flesta. Du går miste om lite bekvämlighetsfunktioner, men ett bra skydd får du oavsett om du betalar årsavgiften på cirka 300 kr/år eller inte.

3. 7-Zip – klarar av att packa upp allt

Open Source-programmet 7-Zip fungerar lika bra som det mer kända programmet WinZip, som i sin tur kostar pengar att använda (på ett vettigt sätt) efter att provperioden gått ut. WinZip packar förvisso upp saker snabbare än 7-Zip, men trots det går 7-Zip vinnande ur striden.

7-Zip klarar av precis allt som WinZip gör utan att du för den delen behöver betala eller stå ut med en massa pop up-skyltar. Så om du inte har superbråttom när du packar upp saker på datorn, använd 7-Zip i ställer för WinZip.

4. VLC Media Player – spelar upp alla videoformat

VLC Media Player är helt överlägset alla videouppspelningprogram som finns tillgängliga för Windows 10 och 11. Detta program är en sann arbetshäst som spelar upp allt man slänger i dess väg, och inte en krona kostar det. 

Nedladdningslänken ovan tar dig till utvecklarna VideoLAN:s webbsida, så skänk gärna en slant till dem om du har råd och lust. 

5. Paint.net – ett kompetent bildredigeringsverktyg

Paint.net är ett gratis bildredigeringsverktyg som erbjuder många funktioner som det mycket påkostade programmet Adobe Photoshop också ger dig tillgång till. Med Paint.net kan du bland annat arbeta i lager, och du kan även justera färger samt lägga till filter.

Sett till helheten är Adobe Photoshop ett klart bättre bildredigeringsprogram. Men om du inte har extremt höga krav på de funktioner som ska inkluderas, då tycker vi att du ska satsa på Paint.net.

6. Audacity – mixa musik gratis

Med Audacity kan du bland annat ta bort bakgrundsljud samt klippa och klistra i dina ljudspår. Det tre bästa sakerna med Audacity är att det är gratis, lätt att förstå samt kraftfullt. Utöver detta ser ett hängivet community till att programmet uppdateras och förses med nya funktioner allt eftersom tiden går. 

7. Revo uninstaller – ta bort onödiga program med ett klick

Det är inte svårt att ta bort program genom att använda den funktion som Microsoft öronmärkt för det i Windows 10 och Windows 11. Men att använda Revo Uninstaller är så mycket smidigare. 

Så fort du installerat och startat upp Revo uninstaller får du se en lång lista med alla program som du kan ta bort.

Om du exempelvis vill ta bort 8 program på samma gång, markera dem i Revo uninstaller-gränssnittet och ta en kaffe. När du kommit tillbaka är alla program som du inte längre vill ha borta för gott.

Värt att tänka på är att vissa program kräver att du själv klickar på “Avinstallera” för att de ska tas bort. Vi rekommenderar även att du väljer att ge Revo uninstaller friheten att skapa en systemåterställningspunkt så fort du tar bort ett nytt program. Det tar bara ungefär en halv sekund, och är en riktig livräddare om någonting skulle gå fel.

8. Spotify Free – lyssna på musik gratis

Om du kan stå ut med annonser är Spotify Free ett utmärkt program där du kan lyssna på musik utan att behöva betala någonting. Vi tycker samtidigt att det är en bra idé att teckna sig för en betal-prenumeration om du ofta lyssnar på musik på nätet. 

Den månadskostnad du betalar för betalversionen av Spotify är extremt liten om du tänker på hur mycket musik du får tillgång till. 

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.