Aktivitetsfältet i Windows 7

Aktivitetsfältet är någonting som Microsoft har lagt ner en hel del tid på att förbättra och det är troligen det första man lägger märke till när man installerat Windows 7. Här får du reda på några nyheter i Windows 7…

Aktivitetsfältet i Windows 7 är någonting som Microsoft har lagt ner en hel del tid på att förbättra och det är troligen det första man lägger märke till när man installerat Windows 7.

Borta är snabbstartfältet och de avlånga programfälten. Istället har man bytta ut dessa mot stora ikoner där en del är fäst vid aktivitetsfältet och en del dyker upp först när man startar dem. Är man en användare från XP ser man också att startknappen är borta och har ersatts av en windowsboll.

Vad är då nytt i aktivitetsfältet i Windows 7?

Miniatyrbilder

Som en del av Aero Peek får du, om du hovrar med muspekaren över t.ex. Internet Explorer ikonen, fram alla fönster och flikar som du har öppna i programmet. Dessa visas som miniatyrbilder.  Likadant om du hovrar med muspekaren över Media Player så får du upp en miniatyrbild på vad som händer i Media Player.

Tar du istället och för muspekaren över en av dessa miniatyrbilder kommer du att få se förhandstitt eller peek på just det fönstret.
Här kan du läsa mer om Aero Peek.

Notera: I 64-bitars versioner av Windows 7 kommer du att se denna miniatyrbild ”live” vilket betyder att du ser alla animationer etc.

Bilder på aktivitetsfältet
Aero Peek i aktivitetsfältet

Gruppering av öppna fönster

Funktionen att gruppera öppna fönster har funnits sen Windows XP. Skillnaden i Windows 7 är att nu grupperas alla fönster innan aktivitetsfältet blir fullt.

Man kan enkelt se hur många fönster som blivit grupperade på antalet ramar som omger ikonen i aktivitetsfältet. Är det bara en ram är det bara ett fönster öppet, två ramar betyder 2 grupperade fönster och 3 ramar betyder 3 fönster eller fler.

Antal öppna program på aktivitetsfältet
Exempel på olika antal ramar runt ikonerna

Jump List

En annan ny funktion är Jump Lists som helt enkelt är en utökad meny när du högerklickar på en ikon i aktivitetsfältet. Idag är det mest inbyggda program och Microsofts egna som utnyttjar denna funktion men det kommer med all säkerhet ett implementeras i andra program vartefter.

Hur dessa Jump Lists kommer att se ut beror helt på vilken ikon du högerklickar på.

Som exempel kan vi ta om du högerklickar på Internet Explorer. På bilden nedan ser man då hur denna Jump List är uppdelad i delar där den översta visar ofta besökta webbsidor, den andra visar funktioner och den sista hur man öppnar, stänger och fäster Internet Explorer.

Aktivitetsfältet Jump List
Jump List för Internet Explorer 8

Progress bar direkt i aktivitetsfältet

Om du har använt Windows 7 ett tag har du kanske lagt märke till att ikoner ibland blir grönfärgade vid olika tillfällen? Då har du troligen kopierat filer i utforskaren eller laddat ner något från internet med Internet Explorer.

Aktivitetsfältet med progress bar
Filkopiering som är klart till 75%

Läs mer: Fler nyheter i Windows 7

4 Kommentarer

  1. När jag startar internet/google chrome, försvinner fältet,hur ska jag göra?

  2. Mitt aktivitetsfält försvinner eller hamnar Framför när jag öppnar upp något i maxiamlt format (dvs. inte helskärm), oavsett om det är webläsare, program eller annat. Jag har gått igenom alla inställningar jag hittat och sökt hjälp på forum men ingen verkar kunna hjälpa mig. Hur får jag aktivitetsfältet att visas hela tiden igen och att den inte följer fönstren som den gör nu?

  3. Jag har haft en sk Jump list i aktivitetsfältet på Excel ikonen. Nu har det försvunnit!? Jag kan inte nåla fast något, de sista öppnade filerna syns inte. I Word ikonen syns de som vanlig. Vad är fel?

  4. Hur får jag aktivitetsfältet att visas hela tiden i Windows 8?

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.