32 eller 64-bitar i Windows 7

Har du funderingar på om du ska välja 32 eller 64-bitarsversionen av operativsystemet Windows 7? Läs denna artikel och få lite mer kött på benen.

Har du funderingar på om du ska välja 32 eller 64-bitarsversionen av operativsystemet Windows 7? Då är du med all säkerhet inte ensam.

Vad innebär 32 eller 64-bitar egentligen och vad ska man välja? I en artikel på IDG har Michael Anderberg har förklarat vad skillnaden är och några för och nackdelar.

Här är de delar som jag tycker är viktigast i Michaels artikel:

Om vi börjar med CPU:n, alltså processorn i datorn som hanterar och beräknar all data, så kan den teoretiskt sätt hantera dubbelt så mycket data om operativsystemet är 64-bitar jämfört med 32-bitar. Man ska komma ihåg att detta är teoretiskt och för att man ska kunna utnyttja all extra trafik måste även resten av datordelarna kunna hantera samma ström av information.

Adresseringen av minne i en dator skiljer sig enormt mycket om man jämför 32-bitar med 64-bitar. En 32-bitars maskin kan adressera 2^32 bitar jämfört med 2^64 bitar för ett 64-bitars system.

Det ger följande teoretiska minnesbegränsning:

2^32 = 4294967296 bytes = 4 GB RAM
2^64 = 18446744073709551616 = 16 777 216 TB RAM

Jag tror många av de som läser detta någon gång har stött på gränsen på 4 GB när de har uppgraderat med mer minne och märker att man bara kan se ca 3 GB i Windows istället för 4 GB. Detta beror på att Windows och hårdvaran i datorn tar en del av RAM-minnet och det som blir kvar är ca 3 GB. Med 64-bitar är denna gräns ett minne blott. Minnesgränsen för Windows 7 ligger på 192 GB RAM.

Då fler och fler applikationer kommer i 64-bitarsversioner kommer de att kunna utnyttja CPU:n till fullo och använda allt tillgängligt RAM-minne.

Självklart kommer man att kunna köra 32-bitars applikationer i ett 64-bitars operativsystem. Det är möjligt genom en teknik som heter WoW, inte World of Warcraft utan Windows on Windows, där man lägger ihop två stycken 32-bitarsregister.

Däremot är det inte möjligt att köra gamla 16-bitars applikationer i ett 64-bitars system. Men med handen på hjärtat, hur många gör det idag?

Microsoft har sagt att nästa version av Windows inte kommer att ha en 32-bitarsversion utan den kommer enbart att komma i en 64-bitars version. På serversidan har detta redan hänt och den senaste versionen av Windows Server 2008 finns bara i 64-bitarsversion.

64-bitar är helt klart framtiden och jag kommer inte att installera en 32-bitars version någonsin igen så länge min hårdvara har stöd för 64-bitar.

Källa: IDG

9 Kommentarer

 1. En STOR nackdel med Windows 7 64 bit är ju att Adobes Flash Player inte stödjer 64 bits windows vilket innebär en massa strul när man besäker Websidor som vill ha Flash. Man får hela tiden uppmaningen att installera Flash men installationen misslyckas osv. osv.
  Det är helt otroligt att Adobe nonschalerat detta under så lång tid med Vista 64 bit och nu Win 7 64 bit!!!

  • Håller med dig om att 64-bitars Internet Explorer kan ge en del bekymmer. Det är nog därför som Microsoft har 32-bitars IE som standard även i 64-bitars versionerna av Windows 7.

 2. Kör Firefox på mitt 64-bitars,som jag tror är 32bit. Har inte stött på några problem än. Men lite skeptisk är jag gentemot drivrutinerna på både mitt grafikkort och ljudkort,kan inte ställa in dem riktigt. Men blev glad när jag läste om att de inte ska släppas mer 32-bitars system längre,då har inte svensson något val längre och företagen kan rikta in sig på att släppa mer genomarbetade program. Och helt klart grym inställning Niklas,aldrig mer 32-bitars,haha!

 3. Visserligen en gammal post, men jag funderar på att skaffa Windows 7, och ska fixa till 4 datorer för ändamålet. Nu har jag sett att OEM-licenserna går att köpa i 3-pack, men då antingen 3x32bit eller 3x64bit, två av datorerna kommer att vara bäst lämpade för 64bitsversionen, så jag undrar om det fungerar att köpa en 64-bits-OEM-licens, och tre 32-bitslicenser, och sedan använda 64-bitsskivan och ett av 32-bitslicensnumrena för att installera 64-bitarsversionen på två datorer utan att göra licensen ogiltig eller något sådant?
  D.v.s, jag tänker inte installera licensen på fler datorer än tillåtet, men köpa 3×32-bitslicenser och en 64-bitslicens, men installera 64-bitarswindows på två system och 32-bitars på de övriga två.
  Är licensnumrena oberoende av 32bit/64bit helt enkelt?

 4. Nu kommer väl ändå Windows 8 i en 32-bit version annars skulle de väl inte släppt Windows 8 Developer Preview for 32-bit ?

 5. men är det möjligt att man kan installera windows 7 64x på en windows xp 32x?

  • ? Det beror prestandan på Datorn men sitter en lapp på burken att den är kompatibel med Vista ( som kräver mer prestanda än sjuan) så bör det funka

 6. Jag har 64 bitars windows 7 på min data nu och undrar om det kan vara felet till att den hänger sig ganska ofta och har givit mig ganska långa stunder med problem. Kollade i datorn nu att det är 2 gb ram minne är inte de för lite för 64-bitars windows?

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.